Added by on September 4, 2014

Pada petang 4 September 2014, sick Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Prai Tengah  telah menghantar satu surat ke Pusat Khidmat Masyarakat ADUN Machang Bubuk Lee Khai Loon untuk bantu siasatan polis. Dalam surat tersebut, capsule polis meminta tiga pegawai khas ADUN Machang Bubuk iaitu Ho Leng Hong, Tan Xin Ying dan Andrew Chew untuk membantu siasatan dalam isu “Flashmob I LOVE Kangkung”.

 

Isu tersebut telah diklasifikasi oleh polis di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan. Namun masa belum ditetapkan dan tindakan yang selanjutnya juga tidak dimaklumkan.

 

Lee Khai Loon berpendapat bahawa tindakan polis tersebut berkaitan dengan siri tekanan politik yang telah berlaku baru-baru ini. “Flashmob I LOVE Kangkung” telah diadakan pada bulan Januari 2014 atau lebih 8 bulan yang lepas. Selepas insiden tersebut, beliau juga disoal siasat oleh pihak polis.

 

Namun demikian, tindakan polis untuk menyiasat semula insiden tersebut amat mencurigai malahan menimbul persepsi bahawa tindakan tersebut berkaitan dengan siri tekanan politik.

 

Tambahan Lee, cubaan untuk mewujudkan “white terror” melalui tekanan politik akan menyebabkan demokrasi Malaysia undur ke belakang.

KL

 

 

LEE KHAI LOON

ADUN Machang Bubuk

Ketua Penerangan Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Pulau Pinang

Category:

News, Press Statement

Comments are closed.