Details

Added by on May 5, 2016

Saya merujuk kepada pengumuman Kementeria Kewangan semalam bertarikh 4 Mei 2016 mengenai pelaksanaan cadangan Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC) iaitu:

  1. Memindahmililk anak-anak syarikat 1MDB iaitu Bandar Malaysia Sdn Bhd, medicine TRX City Sdn Bhd, pharm tanah di Air Itam dan Pulau Indah kepada Menteri Kewangan Diperbadankan (MOF Inc)
  1. Membubarkan Lembaga Penasihat 1MDB
  1. Membatalkan Artikel 117 dari Memorandum Pertubuhan 1MDB dan menukar sebarang rujukan daripada Perdana Menteri kepada Menteri Kewangan

1MDBSaya ingin mengingatkan bahawa Bandar Malaysia Sdn Bhd mempunyai dua tanggungjawab dan komitmen penting yang melibatkan kepentingan awam iaitu:

  1. Bandar Malaysia Sdn Bhd mempunyai tanggungan hutang sebanyak RM2.4 bilion (atau jumlah mengikut wang yang telah dibelanjakan setakat ini) melalui terbitan sukuk yang dilanggan oleh Tabung Haji
  1. Bandar Malaysia Sdn Bhd bertanggungjawab menyiapkan kerja-kerja pemindahan dan naiktaraf pengkalan-pengkalan udara melibatkan Pengkalan Udara Sungai Besi dan 8 yang lain

Oleh yang demikian, apabila Bandar Malaysia Sdn Bhd dipindahkan menjadi anak syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan, segala tanggungan dan tanggungjawab Bandar Malaysia Sdn Bhd juga akan dipindahkan bersamanya. Ini bermakna, tanggungan hutang dari terbitan sukuk RM2.4 bilion itu kini akan dipindahkan kepada Kerajaan Malaysia seperti juga tanggungjawab melibatkan kerja-kerja memindahkan dan naiktaraf pengkalan-pengkalan udara.

Jumlah hutang RM2.4 bilion ini akan ditanggung oleh kerajaan dalam keadaan pelbagai peruntukan dipotong kerana kedudukan kewangan kerajaan persekutuan yang makin merudum.

Saya telah memberi amaran sebelum ini bagaimana akhirnya wang rakyat juga yang akan digunakan untuk membayar kembali hutang-hutang yang diambil 1MDB dan anak syarikatnya. Sebelum ini, kaedah yang sama telah digunakan untuk memindahkan hutang RM4 bilion yang diambil anak syarikat 1MDB iaitu SRC International kepada MOFInc.

Saya sememangnya sedang menyediakan satu injunksi untuk difailkan terhadap Tabung Haji mengenai terbitan sukuk RM2.4 bilion itu Saya akan bincang dengan peguam saya bagaimana perkembangan terbaru ini perlu diambil kira di dalam injunksi saya kelak.

 

RAFIZI RAMLI

NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG

AHLI PARLIMEN PANDAN

Category:

News, Press Statement

Comments are closed.