Added by on May 27, 2016

Saya merasa terkejut dengan penjelasan Menteri Dalam Negeri Zahid Hamidi dalam isu Sistem Imigresen Malaysia (myIMMs) telah diceroboh sejak tahun 2010 di mana 100 individu yang terlibat dalam memsabotaj pelaksanaan sistem tersebut hanya terdiri daripada pegawai pertengahan Jabatan Imigresen[1].

Kemusykilan ditimbulkan berikutan penjelasan Zahid Hamidi kerana keselamatan dan kedaulatan Negara Malaysia kelihatan begitu mudah disabotaj di mana pembocoran data Jabatan Imigresen Malaysia kelihatan boleh dilakukan dengan begitu mudah dan hanya melibatkan pegawai pertengahan dan kakitangan sokongan Jabatan Imigresen.

Jabatan Imigresen Negara merupakan jabatan yang menguruskan hal-hal kemasukan pendatang asing dan pekerja asing dan berkaitan rapat dengan keselamatan dan kedaulatan negara. Bagaimanakah Zahid Hamidi meyakinkan warga Malaysia bahawa Kementerian Dalam Negeri dapat menjaga kedaulatan negara sedangkan pembocoran data Jabatan Imigresen Negara berlaku dengan begitu mudah sahaja?

Saya mencabar Zahid Hamidi mendedahkan senarai 100 orang yang dilibatkan dalam sindiket mensabotaj sistem myIMMs dan membuktikan bahawa tiada sebarang pegawai atasan dan pembekal sistem myIMMs yang terlibat dalam pembocoran data ini. Dalam pada itu, online laporan siasatan dalam isu ini juga harus didedahkan kepada orang ramai bagi meyakinkan warga Malaysia bahawa keselamatan dalam negeri masih dijamin.

Namun, clinic Zahid Hamidi juga wajib menjawab persoalan yang ditimbulkan iaitu  bagaimanakah pegawai pertengahan yang seharusnya tidak diberi akses untuk maklumat-maklumat sulit dan tiada akses kepada data-data yang melibatkan keselamatan negara berjaya membocorkan data Jabatan Imigresen Negara?

Laporan Ketua Audit Negara telah mendedahkan bahawa Sistem myIMMs yang digunakan oleh Jabatan Imigresen Malaysia mempunyai kelemahan yang besar dan gagal membuat kumpulan data dalam mengawal kemasukan pendatang asing ke Malaysia. Selain itu, kemudahan biometrik myIMMs bernilai RM10.3 juta telah dibekalkan dan dibayar, tetapi tidak dipasang dan diguna pakai di pintu masuk negara bagi tujuan penyaringan dan pengesahan identiti warga asing dan juga rakyat Malaysia.

Saya mendesak supaya Kementerian Dalam Negeri harus mengkaji semula pelaksanaan sistem myIMMs di samping menyelesaikan isu-isu berbangkit dalam Laporan Ketua Audit Negara. Isu ini merupakan isu serius dan menglibatkan kedaulatan negara dan harus dipandang serius oleh Kementerian Dalam Negeri.

Lee Chean Chung

Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN Malaysia

Category:

News, Press Statement

Comments are closed.