Added by on August 7, 2016

Saya mengikuti perkembangan isu filem-filem Ola Bola (arahan Chiu Keng Guan) dan Jagat (arahan Shanjey Kumar Perumal) yang tidak dimasukkan dalam kategori filem terbaik Bahasa Malaysia dalam Festival Filem Malaysia (FFM) 2016.
Sebagai seorang penggemar filem tanah air, dan juga kerana ramai kenalan saya bergiat dalam industri perfileman di dalam dan di luar negara, saya amat terkejut dengan sikap FFM ini lebih-lebih lagi kerana filem-filem yang berkualiti ini bukan sahaja cuba memaparkan kehidupan di Malaysia sama ada pada era 80an (Ola Bola) atau realiti sebuah komuniti yang terpinggir dan bukan di dalam arus perdana (Jagat), malah membawa mesej perpaduan dan perlunya diusahakan integrasi yang lebih mapan di kalangan rakyat Malaysia.
Dalam konteks Malaysia dan konsep 1Malaysia yang dijunjung Dato’ Sri Najib Razak, sepatutnya filem-filem ini dinilai sepenuhnya di atas merit kesenian dan kebudayaan serta keupayaan membincangkan soal perpaduan dan bukan berdasarkan bahasa semata-mata. Untuk hanya melihat sebuah filem dari sudut bahasa hanya melebarkan jurang di antara kita, walhal seni itu sebenarnya mampu mendekatkan kita dan mengangkat wacana budaya ke tahap yang lebih tinggi untuk menzahirkan bangsa Malaysia yang mampu bersaing di peringkat antarabangsa.
Maka keengganan FFM menerima kedua-dua filem ini bagi kategori Filem Terbaik Bahasa Malaysia menimbulkan persoalan sama ada kriteria yang diguna untuk menentukan kategori filem yang bertanding adalah bersikap diskriminasi malah anti-1Malaysia? Malah adakah FMM akan mengambil pendirian serupa sekiranya ada filem buatan rakyat Malaysia yang menggunakan bahasa bumiputera Sabah atau Sarawak? Apa pula kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, seorang anak Sabah?
Sebenarnya kenyataan Menteri Komunikasi dan Multimedia bahawa beliau hanya akan meneliti kembali pencalonan-pencalonan bagi kategori filem terbaik FFM 2016 amat tidak memadai. Dalam semangat perpaduan rakyat Malaysia, dan untuk memastikan isu seperti ini tidak berlaku lagi di masa hadapan, Menteri seharusnya meneliti dan mempertimbang keperluan merombak kriteria-kriteria sedia ada bagi filem yang bertanding dalam FFM. Hanya dengan perubahan dan reformasi FFM di peringkat dasar maka pembikin dan penggemar filem akan merasakan keadilan telah terlaksana.
Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN

Category:

News, Press Statement

Comments are closed.