Added by on November 25, 2016

Saya menerima surat perletakan jawatan YB Rafizi Ramli sebagai Setiausaha Agung yang disampaikan dengan tangan kepada saya hari ini. Perkara ini telah dibincangkan terlebih dahulu mengambil kira kemungkinan beliau dijatuhkan hukuman atas pelbagai pertuduhan yang dibawa terhadap beliau.
Beliau telah memaklumkan kepada saya sejak setahun lalu hasrat beliau melepaskan jawatan Setiausaha Agung sekiranya beliau disabitkan dengan kesalahan yang melucutkan kelayakan beliau memegang jawatan di dalam organisasi politik.
Saya telah pun memaklumkan perkara ini kepada Biro Politik KEADILAN sebentar tadi.
Oleh kerana persediaan berhadapan dengan kesan perlucutan kelayakan YB Rafizi telah dibuat jauh lebih awal, saya telah berbincang dengan Ketua Umum terlebih dahulu sebelum ini. Dengan pandangan yang diberikan dan mengambil kira pengalaman beliau di dalam KEADILAN sejak penubuhan parti ini, saya memutuskan untuk melantik Yang Berbahagia Dato’ Saifuddin Nasution Ismail sebagai Setiausaha Agung KEADILAN yang baru berkuatkuasa 26 November 2016.
Dato’ Saifuddin Nasution Ismail adalah mantan Pengarah Strategi yang pertama sebelum menggalas amanah sebagai Setiausaha Agung di antara tahun 2010 hingga 2014. Beliau adalah seorang pemimpin kanan yang terbabit sejak penubuhan Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat dan Pakatan Harapan. Saya yakin beliau akan memainkan peranan utama mengukuhkan peranan KEADILAN di dalam Pakatan Harapan ke arah membentuk persefahaman pilihanraya dengan semua parti pembangkang untuk memastikan pertembungan satu lawan satu dalam PRU14.
Saya ingin merakamkan rasa penghargaan dan terima kasih kepada YB Rafizi atas khidmat beliau sebagai Setiausaha Agung sejak 2014. Beliau membantu saya mengemudi perjalanan parti melepasi cabaran getir selepas pemenjaraan Ketua Umum, Dato’ Seri Anwar Ibrahim termasuklah episod pembubaran Pakatan Rakyat dan penubuhan Pakatan Harapan.
Saya yakin YB Rafizi akan terus menjalankan tugas beliau sebagai Naib Presiden parti terutamanya memainkan peranan membongkarkan penyelewengan Barisan Nasional dan mengembleng tenaga rakyat biasa menyertai usaha menukar kerajaan dalam PRU14 nanti melalui pelbagai inisiatif yang beliau usahakan.
Saya berbesar hati dengan kematangan yang ditunjukkan kepimpinan KEADILAN keseluruhannya sehingga membolehkan asakan Barisan Nasional yang ingin mengkucar kacirkan keberkesanan kami sebagai suara rakyat tidak sedikit pun membawa kesan apabila peralihan tugas berlaku dalam suasana penuh tertib dan tersusun.
Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN
25 November 2016

Category:

News, Press Statement

Comments are closed.