Added by on December 2, 2016

Bank Bank ternama Menjadi Padang Permainan Jho Low

Sekurang-kurangnya 5 badan penyiasatan dari pelbagai negara termasuk Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) dan Switzerland sedang menyiasat skandal 1MDB berhubung tuduhan berlakunya penggelapan wang berbillion US$ menerusi beberapa buah bank termasuk BSI Bank Singapura (BSI SA). BSI SA menjadi tumpuan apabila Monetary Authority of Singapore (MAS) mengeluarkan notis pemberhentian operasi Mei lalu. Seramai 6 orang pegawai BSI Bank Singapura telah dihadapkan ke pihak pendakwa raya termasuk Yak Yew Chee, viagra 100mg (Yak) dan Yeo Jiawei, (Yeo) atas pelbagai kesalahan yang sebahagian besar daripadanya melibatkan akaun Low Taek Jho (Jho Low) di BSI SA.

Bulan lepas telah menyaksikan tindakan MAS menutup Falcon Private Bank Ltd (Falcon Bank) atas hubungannya dengan pengaliran dana 1MDB dan MAS juga telah mendenda DBS Bank Ltd (DBS) dan UBS AG, Singapore branch (UBS) kerana melanggar peraturan anti penggubahan wang haram (AML) yang telah ditetapkan pihak MAS. Terkini, MAS telah mendenda Standard Chartered Bank (SCB) dan Coutts & Co Ltd serta cawangan mereka di Singapura masing-masing sebanyak S$5.2 juta dan S$2.4 juta kerana melanggar AML. Kesalahan itu adalah berkait dana 1MDB yang mengalir melaui bank-bank ini.

Pihak MAS juga telah menyatakan hasrat untuk menggantung Tim Leissner, bekas pengarah dan wakil Goldman Sachs (Singapore) Pte daripada terlibat dalam pengurusan pasaran modal di Singapura selama 10 tahun. Menurut MAS, Leissner bertanggungjawab penuh mengurus hubungan antara 1MDB dan Goldman Sachs dalam pengeluaran 3 bon dari tahun 2012 hingga 2013. Leissner juga telah didakwa mengeluarkan kenyataan palsu berkenaan Jho Low dan keluarganya bagi mengelirukan institusi kewangan yang berpusat di Luxemberg.

Kenyataan-kenyataan tersebut menimbulkan pesoalan kerana nama Jho Low sering kali kedengaran tatkala skandal 1MDB dibicarakan. Menurut jawapan menteri dalam sesi Parlimen yang lalu, Jho Low masih merupakan rakyat Malaysia, jadi mengapakah seolah-olah tiada sebarang usaha untuk menjejaki beliau oleh pihak berkuasa negara Malaysia? Sehingga kini, tiada kenyataan pihak PDRM untuk bekerjasama dengan INTERPOL untuk menjejaki Jho Low walaupun pihak Polis Singapura sendiri telah menamakan Jho Low sebagai “key person of interest”. Persoalan ini tambah mencurigakan apabila bantuan perundangan bersama (MLA) yang dipohon pihak pendakwa raya Switzerland telah ditolak oleh Pejabat Peguam Negara, lalu menimbulkan persoalan bahawa adakah kerajaan kita sedang melindungi seorang penjenayah antarabangsa? Adakah individu individu ini di lindungi oleh pihak berkuasa di Malaysia?

Pihak C4 ingin menegaskan pendirian bahawa prinsip akauntabiliti dan ketelusan haruslah ditegakkan dengan menghadapkan tertuduh ke muka pengadilan bagi membela diri. Pihak C4 menganjurkan supaya PDRM melakukan kerjasama dengan INTERPOL bagi menjejaki Jho Low dan nama-nama lain yang terlibat dengan skandal 1MDB ini. Pejabat Peguam Negara pula haruslah memberi kerjasama sepenuhnya atas sebarang usaha MLA selaras dengan Artikel 46 United Nations Convention Against Corruption (UNCAC) yang telah ditandatangani oleh kerajaan. Usaha-usaha ini adalah penting bagi memadamkan persoalan tentang kesungguhan pihak berkuasa Malaysia dalam memburu mereka yang tertuduh, yang mana kini kelihatan sangat meragukan.

Cynthia Gabriel

Category:

Videos

Comments are closed.